Main content start

LanguagesJapanese

Japanese

Japanese

The School offers award-bearing programmes for those interested in learning more about Japanese language and culture. The seven-level Advanced Diploma in Japanese allows students to acquire a high proficiency in the language, while the multi-modular Advanced Diploma in Japanese Communication and Culture helps advanced students further their communication skills and deepen their understanding of Japanese culture. In addition, a number of short courses cover a wide range of topics such as Kansai dialect, Japanese calligraphy and ikebana.

The School also regularly organises seminars, talks and other extracurricular activities to engage students and encourage cultural exchange. These include education fairs, career seminars, speech and karaoke contests, and seminars on the culture of Higashiyama hosted by experts from Ginkakuji of Kyoto, as well as demonstrations of Sado, Kodo and Japanese cuisine. In 2008, a Japanese e-learning platform was launched to provide extra learning support outside of the classroom.

The school also launched a Japanese Mini-MOOCin 2016 to introduce Japanese language and culture in a fun and interactive way. The Japanese Mini-MOOCis open to the public; please visit the following link to start your adventure.

Subscribe e-connect
根據最近日本駐港總領事館的資料顯示, 日本是繼中國和美國,是香港香港第三大主要貿易夥伴, 同時香港也是日本前八的貿易夥伴之一。兩地之雙邊貿易更達至接近4萬億日元。同時, 也有超過1,000間的日本公司在港設立辦事處。
 
除了兩地貿易頻繁外, 日本文化產業如日劇、動漫、音樂等也滲透著香港每一個角落, 包括動漫節、偶像演唱會、戲院上映的日本電影, 電視上播的日劇等等。
 
綜觀以上不同因素, 學院將開辦「行政人員證書(中日/日中翻譯)」課程, 為具高日語水平的人士培養中日/日中翻譯技能。此課程的翻譯教材會集中於三個範疇:商業實用文、出版及電影。學員亦可從各方面學習翻譯的基礎知識及透過討論及學習不同的翻譯文本,有助提升學員的日語能力。
 
**注:本課程内之「中文」乃指國語(華語‧普通話)﹐本期課程以「國語」為教授語言。

資料來源: 日本駐港總領事館

 
PT
開課日期 待定
修業期 19個星期
課程費用 HK$4000
和食,也即是日本的傳統飲食文化,長於以多樣化的新鮮食材,配合能展現食材原味的烹調方法調制佳味,一向深受港人歡迎,更在2013年成為世界非物質文化遺產。是次料理研究之旅將在東京逗留5天,除邀得著名日本料理研究家牧弘美女士負責3天的料理教室,讓各位親身體驗和食之精髓外,同時亦會參觀足立市場和かっぱ橋道具街,豐富同學對日本料理的認識。
PT
開課日期 待定
修業期 5日
課程費用 學費HKD4,000.-
另付旅行社HK$18,700.-
N4 對策班分別是為期10星期的集中訓練課程。由經驗豐富的導師主講,內容為温習各級能力試驗所包括的文法句型和語彙。同時,本課程同時著重加強同學聽解及讀解的能力,務求讓同學取得更佳成績。                                                                                  
PT
開課日期 2017年4月28日 (星期五)
修業期 10個星期
本課程由日籍老師主講,除教授日本文字和實用旅遊會話外,並透過有趣的課題讓學員認識日本文化。內容包括傳統文化(節日、花火大會等) ,飲食(拉麵、卡通便當等) 和流行文化(J-POP、手機遊戲、動漫、2ch等) 。
PT
開課日期 2017年7月17日 (星期一)
修業期 12日
課程費用 HK$4,000
本プログラム(Postgraduate Diploma in Teaching Japanese as a Foreign Languag)は修士課程レベルに相当し、日本語教育研究と教育実践において著名な教授陣を日本からお迎えし、日本語教育の理論と実践、および日本文化を多文化のなかで捉えることのできる視点と深い理解とを兼ね備えた教師の育成を行います。
PT
Start To be advised
Duration 1 day
在日本以外的地方學習日語,很容易偏重文法學習而忽略會話練習。為了學員可增強會話能力,本院開設各級程度的會話課程,由資深日藉教師任教,並採用直接法教學(不談過多文法)。本課程通過與導師一對一、同學間、小組各種形式對話、角色扮演、遊戲等進行。目的是讓同學有更多機會練習講與聽。
PT
開課日期 待定
修業期 15個星期
在日本以外的地方學習日語,很容易偏重文法學習而忽略會話練習。為了學員可增強會話能力,本院開設各級程度的會話課程。本課程由資深日籍教師任教,採用直接法教學(不談過多文法),通過與導師一對一、同學間、小組各種形式對話、角色扮演、遊戲等進行。目的在讓同學有更多機會練習講與聽。
PT
開課日期 待定
修業期 15個星期
在日本以外的地方學習日語,很容易偏重文法學習而忽略會話練習。為了學員可增強會話能力,本院開設各級程度的會話課程,由資深日藉教師任教,並採用直接法教學(不談過多文法)。本課程通過與導師一對一、同學間、小組各種形式對話、角色扮演、遊戲等進行。目的是讓同學有更多機會練習講與聽。
PT
開課日期 待定
修業期 15個星期
由2005年度起,本院開始協辦公益財團法人-日本漢字能力檢定協會(The Japan Kanji Aptitude Testing Foundation)所主辦的「ビジネス日本語能力テスト(Business Japanese Proficiency Test,以下簡稱BJT) 」。BJT乃持續進修基金(CEF)之認可公開考試之一。
PT
開課日期 待定
修業期 1日
本課程由認識字母發音及日常生活上的客套話開始,通過學習基本名詞包、形容詞句、動詞時態及基本的變化等文法句型,訓練學員基本的講、聽、讀、寫的能力。                                                                                                   

 
PT
開課日期 待定
修業期 40個星期
課程費用 HK$5000